home




Joke van der  Weijden
journalist-schrijver
(culinair) columnist








Het geheim zit 'm in de eeuwenlange traditie maar vooral in de wijnvaten.
Rijpt de wijn bij andere producenten op eikenhouten vaten, bij Serego Alighieri wordt kersenhout gebruikt.
En dat proef je!

De wijn van De Zevende Hemel
Marquette-diner met Italiaanse grandeur
woensdag 17 oktober 2012

Heemkerk - In de Spiegelzaal van Château Marquette in Heemskerk is woensdagavond gedineerd ter ere van de dichter, literator, kortstondig politicus en briljant redenaar
Dante Alighieri en vooral ter ere van de exelente wijn die de familie Alighieri ook vandaag nog produceert.

De basis van het domein Serego Alighieri is gelegd op 23 april 1353, toen Pietro Alighieri, de zoon van de bekende Italiaanse dichter/schrijver, Dante Alighieri, hier zijn eerste wijngaard kocht. De wijngaarden liggen in ht zuidelijke deel van het Valpolicalla gebied waar de heuvels samen komen bij de Adige rivier. De grond is mineraalrijk en dit gebied kent een specifiek microklimaat

Met Italiaanse specialiteiten, met wijnen en uitleg daarbij van Dante's afstammelingen en met een lezing en zang van boekenschrijver Jeroen Berkhout (debuutroman: Canon & Fuga) werd de avond ingevuld.
Een avond om niet snel te vergeten.

In de bibliotheek van Château Marquette, luisterend naar kamermuziek van het jeugdige Salonorkest Bienvenue
 

 
werd de avond geopend met champagne van The Spirit of Wine

en met Italiaanse vleeswaren van Slagerij Van Veldhuizen.

In de Spiegelzaal werd ondertussen de laatste hand gelegd aan de tafelschikking.



Verse lint pasta met gegrilde rode poon,
artisjok en inktvis mayonaise vormde de eerste 'gang'.


Er werd een lichte smaakvolle Possesioni Bianca bij geserveerd.


En een broodje uiteraard.

Mooie producten waarvan je de herkomst kent, mooie gerechten die met zorg zijn klaargemaakt, wijnen die daarbij passen qua smaaksensatie en 'het verhaal' achter het product. Dat is waar het bij Adrie en Lowie van Herpen van The Spirit of Wine vooral om draait.
En verhalen zijn er genoeg.

Zoals het verhaal van Serego Alighieri, wijnmaker in hart en nieren.
Op eeuwenoude grond in het zonovergoten Toscane worden de druiven verbouwd die verantwoordelijk zijn voor de Alighieri-wijnen.
Alighieri is bovendien de achternaam van een wereldberoemde voorvader: de dichter Dante Alighieri, die leefde van 1265 tot 1321.
Als bestuurder van zijn woonplaats Firenze streefde hij vurig het algemeen belang na.
Dat zou hem zuur opbreken.
Hij werd verbannen omdat hij iedereen beschuldigde van omkoperij, vriendjespolitiek en escapades met andermans echtgenotes.
Als balling schreef hij zijn Comedia, naast Vita Nova zijn bekendste werk.
Dante had een muze: Beatrice Portinari, zijn vroegere buurmeisje die een vroege dood stierf en daardoor nooit de zijne werd.
In de werken die hij achterliet is er louter plaats voor liefde, waarheid en macht waarbij hij onderwerpen als hel en vagevuur niet mijdde.
Maar daar tegenover staat De Hemel: negen stadia in de Hel, negen soorten tussenstop en negen lagen in De Hemel.
De negende laag was perfect en dus alleen voor God bestemd.
De achtste laag was voorbehouden aan de Heiligen, voor ons onbereikbaar.
Maar die zevende hemel: daar zou je moeten kunnen komen!





En juist die Zevende Hemel lijken de Alighieri's in hun wijn te hebben gestopt!

Ook schrijver en vriend van Lowie van Herpen: Jeroen Berkhout liet zich in soortgelijke bewoordingen uit.
In zijn lijvige debuutroman (500 pagina's) raakt ook hij de kern van het leven: liefde, verlangen, vergankelijkheid en muziek.
Dat hij er ook nog prachtig bij zingt is wat een ieder die hem hoort diep raakt.





Hij is het die ons een toost uit laat brengen: een dronk op de universele liefde!


En op de wijn!

Na het proeven van de Possesioni Rosso en de Bello Ovile

wordt de Ravioli geserveerd, gevuld met paddenstoelen in een wild bouillon.
We drinken er mooie ronde Anniversario 650 bij.

Het hoofdgerecht is een in ganzenvet gestoofde kalfsnek op een bedje van risotto met parmezaanse kaaskrullen en gedroogde kersen met kalfsjus.

Serego legt uit dat we daar toch vooral een Vaio Armaron bij moeten drinken.

De sfeer is geweldig en Lowie en Adrie van Herpen tonen zich tevreden met het resultaat van hun werk.
Dit is wat zij voor ogen hebben als ze nadenken over een nieuw thema voor een diner met wijn in een prachtige ambiance
en dat alles onder het motto:
Enjoy the good life!


Het nagerecht is een chocolade Marqués met dunne room, een vleugje cognac en een kaneelstengel.

Om de smaakpapillen ook bij het nagerecht tevreden te stellen wordt er een mooie Recioto Amabile bij geserveerd!

Koffie met Italiaanse zoetigheden en een Grappa di Amarone vormen de afronding van een prachtige, interessante en leerzame avond over wijn, over Dante Alighieri, over smaak, over eten en wat lekker is.  
Een kleine aria, a capella gezongen door Jeroen Berkhout legt er een laatste warme deken overheen.
Een deken van liefde.
Noem het Zevende Hemel.




                                                                                                 




 

 *****************




Château Marquette
Maquettelaan 34
1968 JT Heemskerk
tel: 0251-257025

   

The Spirit of Wine
Maerelaan 8
1961 KA Heemskerk
tel : 0251-243941


Specialiteitenslagerij Van Veldhuizen
Bachplein 23-25
1962 CE Heemskerk
tel: 0251-232591


Italiaanse wijnen
te koop bij
The Spirit of Wine