home





Joke van der Weijden
journalist-schrijver
(culinair) columnist













Hof van Sonoy in Alkmaar

ALKMAAR - Het gerucht gaat dat je er lekker kunt eten.
Wij proberen die bewering uit met een delicate lunch in aangenaam gezelschap.
Glaasje wijn erbij, een stevige koffie toe.


Ik bezwijk (opnieuw) voor de geitenkaas.
Mijn gezelschap kiest even hartgrondig voor carpaccio met pijnboompitjes.


Het huidige Hof van Sonoy werd in de 15e eeuw gebouwd als het Sint Maria Magdalena Klooster.
Of als 'Het Witte Hof' zoals de nonnen zeiden.
Het klooster kwam in 1572 in handen van de stad en het hof werd toen gebruikt om stedelingen onder te brengen die dakloos waren geworden, omdat hun huizen waren gesloopt voor de aanleg van de nieuwe stadsverdediging.

 Na het beleg werd het Hof verkocht aan Diederick van Sonoy, gouverneur van het Noorderkwartier, die hier enige jaren heeft gewoond.
Sonoy had een sleutelrol in de overwinning op de Spanjaarden in 1573.
Zijn naam is aan deze plek verbonden gebleven.

De volgende eigenaar was mr Willem van Bardes.
Hij heeft de markante achtkantige toren laten bouwen.
Bovenin kun je tegenwoordig eten.
Met hooguit vier personen.
Groter is het gewoon niet.


Het restaurant op de begane vloer biedt plaats aan meer personen.
En toch waan je je in een oude tijd waarnaar ieder mens wel eens terug verlangt.
Even het jachtige leven ontvluchten.
En dat midden in het levendige hart van Alkmaar.

Het poortje aan de straatkant met het wapen van Bardes dateert uit het begin van de 17de eeuw.
In 1743 kwam het Hof in bezit van de Nederlands Hervormde Gemeente, die hier een tehuis voor oude mannen en vrouwen vestigde.
De later aangebrachte gevelsteen aan de buitenzijde van het poortje herinnert hieraan.
Dit poortje is overigens in de jaren 1970 geadopteerd en gerestaureerd door de Historische Vereniging Alkmaar, die het nu als logo voert.

Eventjes terug in de tijd.
Gemoedelijkheid troef.
Alles in het Hof van Sonoy herinnert aan een rijk verleden.
Niets mis mee.
Gelukkig is de menukaart wel degelijk aangepast aan de moderne tijd.

En inderdaad: je kunt er lekker eten.
Gewoon een keer proberen.
Ons is het goed bevallen.
En ondanks alle aanlokkelijke lunchgerechten:
geitenkaas is en blijft toch het lekkerst!