logo

home
joke

Joke van der Weijden
journalist-schrijver
(culinair) columnist


Hertenvlees en geitenkaas:
een avondje 'bijzonder' in De Filosoof


Wie deze dagen door de Schermer rijdt moet niet raar opkijken als hij wellicht wel een kip tegenkomt maar geen geit en zeker geen hert.
Ik geef het meteen toe: het is allemaal mijn schuld.
Ik heb ze opgegeten.
Ik ben me gisteravond in restaurant De Filosoof in Heerhugowaard ongekend te buiten gegaan aan hertjes en geitjes die hun thuishaven vonden in De Schermer.
Vonden, schrijf ik, want ze verdwenen in een gerecht waarbij ik gisteravond uitgebreid mijn vingers heb afgelikt.Nou heb ik nooit geweten dat er in de oh zo mooie Schermerpolder herten en geiten leven, want ik ken de Schermer alleen van zijn molens, zijn sloten, zijn rietkragen en prachtige vergezichten.
Eindeloze landerijen staan mij bij, die zich uitstrekken tot voorbij de horizon.
Toch moeten u en ik eraan geloven, willen wij geloof hechten aan de informatie die ons wordt aangereikt op de menukaart van De Filosoof.De gerookte zalm in ons voorgerecht heeft geen met name genoemde thuishaven maar de basilicum-knoflook-geitenkaas komt toch echt van de biologische geitenhouderij Schouten in de Schermerpolder.
En het hertenvlees waar ons hoofdgerecht van is gemaakt,  komt ook al uit de Schermer.Mijn disgenoot vindt het zielig dat ik voor het stoofpotje van hertenvlees kies.
De rode bosvruchten en de paddestoelen die óók in het gerecht zijn verwerkt, doen daar niets aan af.
,,Bambi'', roept hij een paar keer, maar mij maak je niet gek.
Ook een hert heeft geen garantiebewijs tot in de eeuwigheid.
En de passie en vakmanschap waarmee het dier werd bereid en de liefde en adoratie waarmee het vervolgens door mij werd geconsumeerd maakt veel goed.
Toch?

We zouden met z'n vieren eten, maar we bleven uiteindelijk met twee over.
Ook gezellig natuurlijk.
Daarom vonden we dat we wel een uitgebreid toetje konden nemen die we samen zouden kunnen delen.
Ik zeg het voorzichtig.
Het was echt de bedoeling.
Maar omdat hij in De Filosoof iedereen kent en achtereenvolgens met iedereen aan de praat raakte, bleef mij niets anders over dan alvast te beginnen aan de overdadige combi-schotel van peren, kaneelijs, chocolade, rood fruit, hang op, sinaasappelsorbetijs en cointreau-ijs, zwitserse schuimblokken met caramel.
En toen hij uitgepraat was, was het toetje op.
Een typisch geval van jammer, zou ik zo zeggen.De Filosoof werd onlangs grondig verbouwd.
Het interieur ziet er knus en gezellig uit, zonder kneuterig te zijn.
Het karakteristieke puntdak en het omringende water zijn gebleven.Dat we er binnenkort weer gaan eten, maar dan echt met z'n vieren is voor mij geen enkel punt.
Er staan nog meer gerechten op het menu die het uitproberen waard zijn.Dus wanneer spreken we af?


29-11-2007

 

HOME
 


 

 

 HOME