home





Joke van der Weijden
journalist-schrijver
(culinair) columnist













Boerderij Langerlust
in Driemond/Amsterdam Zuidoost.
Brasserie met een gouden randje

Driemond - Onze billen hebben nog niet onze stoelen geraakt of er wordt ons al verteld dat het een bijzondere omgeving is waarin we verkeren.
Dat was ons overigens allang opgevallen.
We hebben onze ogen niet in onze zak.
Onder de rook van Amsterdam, midden in de overweldigende natuur van de Gaasp, straalt boerderij Langerlust alleen maar ontspanning, groen, ruimte en genoeglijkheid uit.

Hier komt een mens waarlijk tot rust.

En wij dus ook.
,,Waar maken we ons toch eigenlijk allemaal druk om''
zeg ik tegen mijn zus.
,,We hollen door het leven en de dagen glippen als zandkorrels tussen onze vingers door.
Als er in je eigen woonomgeving nog zulke heerlijke plekken zijn om te vertoeven, waarom zouden wij dan jachten en jagen.
Hier staat de tijd stil.
En dat komt mooi uit want dan worden we geen dag ouder!
Dit hier, deze fraaigelegen verstilde omgeving, met al die prachtig in stijl opgetrokken bebouwing werkt beter dan welke dure anti-rimpelcreme dan ook!''

Mijn zus fronst haar wenkbrauwen maar ik heb daar even geen oog voor.
We krijgen door een vriendelijke juffrouw een mooi plaatsje toegewezen in Brasserie 't Koetshuis.
Aan het raam.
Door de statige staldeuren, de prachtige authentieke stalraampjes en de landelijke inrichting van de Brasserie waan je je op het platteland, ver weg van alle drukte en de zorgen en zorgjes van alledag.

Maar net als we lekker ontspannen achterover willen gaan leunen vertelt het meisje dat ons bedient dat het niet alleen de prachtige omgeving is die boerderij annex congrescentrum Langerlust tot iets geweldigs maakt, maar zeker ook het feit dat het hier gaat om een leerwerkproject die mensen 'met een achterstand' , na een periode van intensieve opleiding en begeleiding,  een betere kans geeft op een plaats op de arbeidsmarkt.

Hier moeten wij even zwaar over nadenken, mijn zus en ik.
Die gelegenheid (om zwaar na te denken) dient zich aan als mijn zus haar Carpaccio van ossenhaas geserveerd krijgt en ik me met overgave op de Ceasar salad stort: Hollandse kropsla en Romeinse sla met parmezaanse kaas, knoflookcroutons, gemarineerde mozzarella van buffelmelk en ansjovis dressing.

De menu kaart van 't Koetshuis is, vanwege bovengenoemde reden, niet erg uitgebreid maar toont uitermate smakelijke gerechten: vijf voorgerechten, vijf hoofdgerechten en vijf toetjes.
Bovendien kun je kiezen voor een menu van de dag.
 Met zorg stellen we ieder ons eigen menu'tje samen.
,,Lekker?'' vraag ik mijn zus.
,,Lekker!'' beaamt ze.

,,Dat mensen kansen krijgen die ze anders niet gekregen zouden hebben. Dat vind ik wel fantastisch!'' snijd ik het onderwerp nog maar eens aan.
,,Ja, soms heb je een setje in de rug nodig en moet je zelfvertrouwen en een arbeidsritme opbouwen. Dat ze dat hier doen is bijzonder prijzenswaardig.''

Mijn zus krijgt haar Tilapia met basilicum, tomatensaus, aardappelnousseline en verse daggroenten opgediend.
Het ziet er buitengewoon kleurrijk en smakelijk uit.

Op mijn bordje prijken huisgemaakte frieten, zalm uit de oven, heerlijke knapperige groenten en een niet te versmaden olijvendressing.

We smikkelen en kwebbelen en kwebbelen en smikkelen.
Het eten is heerlijk, de bediening uitstekend, de entourage knus en de sfeer aangenaam.
,,Echt een plek om terug te komen!'' zeg ik.
En dát hoort de juffrouw die ons bedient.
Met grote nauwkeurigheid houdt ze de inhoud van onze glazen in de gaten. ,,Dat moet u zeker doen'' zegt ze. ,,Terugkomen.''
,,In de zomer is het hier ontzettend druk en dan eten de meeste mensen gezellig buiten op het terras. U bent nog niet bekend met onze ijsdesserts?

Juist daarmee zijn we wereldberoemd!''
,,Oke oke, we komen terug!'' beloven we haar.
En we gaan nog een flinke stap verder.
,,Als het mooi weer is komen we op de fiets!'' zeggen we overmoedig.

En als het heel erg mooi weer is komen we te paard!
Maar dan moeten we er eerst nog wel eentje aanschaffen!''