logo

home




joke

Joke van der Weijden
journalist-schrijver
(culinair) columnist








Vis eten in
Hotel restaurant De Beurs hartje Hoofddorp


Het loopt tegen vijven en in de bar van restaurant De Beurs aan de Kruisweg in Hoofddorp is het nog stil.
Sterker nog: we hebben het rijk alleen.
De nep-open haard brandt alleen voor ons en de kaarsjes op tafel verspreiden plots extra licht als de ober uit eigener beweging de lichtsterkte van de grote lampen terugbrengt naar standje zwoel en intiem.
Obers met ervaring dan wel inlevingsvermogen voelen zoiets aan.
Ze vragen niet, ze doen.
Ze brengen droge witte wijn en een biertje en maken zich vervolgens uit de voeten.
En zo hoort het ook.



Een aperatiefje in de bar gaat door als opwarmertje voor de maaltijd.
Bij wijze van hongeropwekkende smaakmaker en dito sfeerbepaler.
Op mij heeft een glaasje witte wijn nog altijd de uitwerking van een kanonskogel die het gehele vijandelijke gebied ontregelt.



Ik word hartstochtelijk, warm, aanhankelijk en een tikkie emotioneel en sentimenteel.
Niet onprettig hoor. Integendeel.
Maar misschien ook niet altijd even handig.

Hoe dan ook: het gesprek loopt gesmeerd, de neuzen wijzen dezelfde kant op en het doel is eenvoudig gesteld.
Daarom, omdat er iets te vieren is, neem ik carpaccio van ossenhaas terwijl mijn gezelschap zich onverdroten waagt aan meloen en ardennerham.

carpaccio

Het smaakt me goed.
De ossenhaas is mals, de oude kaas goed op smaak, er is geen pijnboompitje teveel en ook de schijfjes komkommer en tomaat en het krulletje sla ontbreken niet.
Aan de andere kant van de tafel wordt er iets zuiniger tegen het gebodene aangekeken.
Dat de meloenbolletjes in aardbeiensaus gedrenkt zijn krijgt niet de instemming van mijn tafelgenoot.
Hij laat het rode spul gedecideerd op zijn bord achter.
De ober belooft het minpuntje over te brengen aan de kok.



We bestellen Noordzee tong in boter gebakken en zalmfilet met fluweelzachte kervelsaus.
Gedurfde gerechten.
Want het zijn juist de visgerechten waarmee de keuken van een restaurant valt of staat.
Vis is graadmeter bij uitstek.

In De Beurs weten ze in ieder geval goed hoe ze vis moeten bakken.
Mijn zalmfilet is stevig, gaar, mooi roze en zacht van smaak.
Ook de Noordzee tong is van prima kwaliteit.
Er zou van ons wel wat minder 'zooi' op het bord mogen liggen.
Als de vis goed is klaargemaakt, dan is zulke versiering eigenlijk overbodig en kan ook zeker de bijgeleverde dikke verstopsaus met kervelsmaak achterwege blijven.

Onderwijl bespreken we de wereld, de liefde, de toekomst, het heden en al die onderwerpen die aan de orde komen als je in prettig gezelschap verkeert en de alcohol stilletjes zijn genoeglijke inbreng laat gelden.



Het toetje halen we ergens anders.
Niet omdat we geen vertrouwen hebben in de kok.
Maar gewoon omdat je soms het toetje ergens anders moet halen.

HOME




















 






 

 





 HOME