home



Château Marquette
Marquettelaan 34
Heemstede







Joke van der Weijden
journalist-schrijver
(culinair) columnist





Australië.
Land van ongekende mogelijkheden.
De nieuwe wereld.
Smeltkroes van culturen.
Ontdekt door James Cook?
Maar het was toch Abel Tasman die al veel eerder voet aan wal zette?

Deze keer geen blingbling in Château Marquette maar spijkerbroeken, een cowboyhoed, geruite hemden en krokodil op het menu.
En muziek. Veel muziek.

Onder de sterrenhemel van het imposante château werd 'Australië' uitgelicht.
Met gerechten en wijnen van Deep Down Under.

Maar eerst was er Banger & Mash met vrolijk klinkende folksongs maar met in elk lied wel een dode of op z'n minst een buitengewoon tragische omstandigheid, een smartlap waardig.

The Spirit of Wine van Adrie en Lowie van Herpen tekende opnieuw voor een volledig en perfect aan de smaak van de gerechten aangepast wijnarrangement.
 
Zo smulden we na het eerste welkomshapje
van een smakelijke entree met groot grandeur:
Steamed Spicy Fisch waarbij een mooie Dry Dam Riesling werd geserveerd.

Dat de Europese 'ontdekkers' van Australië het land al snel kennis lieten maken met wijn berust niet louter op toeval.
Op VOC-schepen was het niet ongebruikelijk dat de bemanning op de heenweg nog bestond uit 300 man terwijl er op de terugreis nog maar 150 over waren.
De rest was onderweg gestorven.
Aan scheurbuik.
Tegenwoordig weten we dat scheurbuik ontstaat bij een gebrek aan vitamine C, maar in die tijd dacht men nog dat de ziekte het gevolg was van te weinig vaten wijn aan boord.
Daarom werden er in Australië druivenstekjes geplant uit Frankrijk.
De aboriginals ter plaatse wisten niet wat hen overkwam.

Een mooie ronde rosé Rolling Pink vormde de perfecte begeleiding voor de Grilled Tune met ginger en chili: tonijn met een korstje van sesam en geserveerd met zeekraal.

En toen was hij daar opeens, de reincarnatie van schipper (schip-heer) Abel Tasman in hoogst eigen persoon.
   
Hij verhaalde over zijn barre reizen naar 'Zuidland'.
Geboren in Lutjegast (Groningen) reisde hij de wereld rond en ontdekte in 1642 met zijn VOC schip De Heemskerk wat later Australië en Tasmanië zou gaan heten.

Dat er een prachtige Pinot Noir is vernoemd naar de Heemskerk herinnert aan die tijd dat Tasman kennismaakte met de moordenaarsbaai, met ruilhandel (VOC-mentaliteit), met 'boeven' die hun straf op het nieuwe grondgebied mochten 'uitzitten' en met vruchtbare vrouwen die op het werelddeel werden afgeleverd om voor nageslacht te zorgen.

En met paardenrennen voor 'het goede doel'.

Tussen de heerlijke gerechten door liet Banger & Mash van zich horen.

Het volgende gerecht beloofde spanning en die belofte kwam uit:
Crocodile Steak!

Het zag er ongevaarlijk uit en dat was het ook.

Bij de krokodil dronken we de Pinot Noir Heemskerk.
 Een mooie wijn bij een stevige vleessoort, die, goed bereid, in zachte stukjes uit elkaar valt.
En zo proefden we hem.

Ook de Kangoeroo Steak ontbrak niet.

Met mushrooms en potatoes.
 En Okra.

Met de krachtige Wirra Wirra Church Bock Shiraz bewijst Australië een geweldig wijnland te zijn waar prachtige wijnen worden gemaakt. En gedronken.
Een goede keuze van Adrie en Lowie van Herpen.

Heerlijke muziek vulde de gerechten aan.
Ook het sonore geluid van boomstam, van binnen kaal gevreten door de termieten, weerklonk.
Tot grote bewondering van de aanwezigen.

Ons nagerecht bestond uit Apple Macadamia Crumble, een ware streling van tong en smaakpapillen.
En daar kwam dan nog de Chardonnay d'Arenberg bij: zoet, helder en mooi in combinatie met de apple crumble, zo'n dessert waarvan het water spontaan in je mond loopt.

Heerlijke koffie vormde het slotakkoord van een prachtige avond in Château Marquette.

Australië ruiken, proeven, drinken, beluisten, voelen, beleven.
Dat lukte.
Dankzij de topchefs van Marquette, de topwijnen van The Spirit of Wine, dankzij de bediening en dankzij de gasten die opnieuw een prachtige avond beleefden in het Heemskerkse.
Een avond die herhaling verdient.



Vraag iemand wie Australië ontdekt heeft en de meeste mensen zullen antwoorden dat kapitein James Cook (1728-1779) Australië ontdekt heeft, maar in feite was hij in bijna tweehonderd jaar tijd de laatste in een lange rij van stoere zeebonken die in Australië rondkeken. Waarschijnlijk waren de Portugezen de eerste Europeanen die de kust van Australië zagen tijdens hun zeereizen in de eerste helft van de 16e eeuw; later in de 16e eeuw gingen een paar dappere Nederlandse zeelui aan wal bij Cape York en keken rond op een paar plekken aan de West Kust, maar zij vonden dat het weer niet veel soeps was en zeilden terug naar Jakarta.

In 1642 werd Abel Tasman (ook een Nederlander) naar Australië gestuurd. Hij zeilde langs de kust van Cape York West naar de Great Australian Bight en ontdekte een klein eiland dat hij Van Diemen's Land noemde (nu: Tasmanië). Hij zag de oostkust compleet over het hoofd en miste zo dus eigenlijk de Grote Ontdekking. Veertig jaar later ging William Dampier op ontdekkingsreis vanuit Shark Bay aan de westkust en vond ook dat het land niets bijzonders was. En zo kon het gebeuren dat meer dan 70 jaar later (1770) onze vriend Kapitein Cook opdook, die de prachtige oost kust ontdekte. Hij claimde het land voor Groot Brittan.

 


 

 *****************


Dinner Down Under
op
zaterdag
3 november 2012


 initiatief van
 
The Spirit of Wine


Maerelaan 8,
1961 KA Heemskerk
tel. 0251-243941
www.thespiritofwine.nl