The Spirit of Wine
Maerelaan 8
1961 KA Heemskerk
Tel. 0251 243941



Joke van der Weijden
journalist-schrijver
(culinair) columnist

   Points d'Amour
op Kasteel Marquette

 fijnproevers op visite bij de Koningin van de groente

'Points d'Amour'. 'Parel van het land'. 'Het witte goud'.
Er zijn tal van benamingen voor 'de asperge'.
We gaan op visite bij de 'Koningin van de groente'.
Op Château Marquette nog wel.
In Heemskerk.
Hoe koninklijk wil je het hebben!


Bij een koninklijk maal hoort een koninklijke ontvangst.

Daar hebben ze bij Marquette, onderdeel van NH-Hotels, wel kaas (pardon: asperges) van gegeten.
Hoewel.
Een deel van de eer mag meteen worden doorgeschoven naar Adrie en Lowie van Herpen, eigenaren van The Spirit of Wine in Heemskerk.
Zij waren het die (opnieuw) het initiatief namen voor een extravagant culinair themadiner in aristocratische sfeer.
Want de combinatie Kasteel Marquette en The Spirit of Wine is een voltreffer.
En daar kan vanaf heden niemand meer omheen.


Na het mega-succes van het Titanic-diner op Kasteel Marquette, 14 april 2012, lijkt een herhaling qua originaliteit en creativiteit een onmogelijkheid.
Hoe verrassend anders pakt dat zaterdagavond uit.

Met de asperge als inspiratiebron wordt in de fraaie spiegelzaal van het kasteel een buitengewoon gevarieerd en vindingrijk zevengangen-themadiner uitgeserveerd.
 Excellente wijnen completeren elk gerecht.
Hoewel de asperges bij ieder gerecht het vertrekpunt vormen, blijven de creaties verrassen.
Alleen daarvoor al verdienen chef kok en vinoloog een welgemeend compliment.


Het begint allemaal met een amuse: aspergemousse met forelkuit, gepresenteerd in een eidopje.
Daar wordt een spraakmakende Nederlandse wijn bij geschonken: Cuvee XII van de Apostelhoeve in Maastricht.
Een openbaring qua smaakbeleving.
En het onbestaanbare gebeurt:
een heftige verliefdheid maakt zich van ons meester.



Een smakelijke aspergesalade volgt.
Gecombineerd met livar kloosterham, eendenlever, een krokant koekje met sesam en bretelbrood.
 
Voor de chefkok van Kasteel Marquette (NH-hotels in Heemskerk) kan het allemaal niet exclusief genoeg.

En de vinoloog Van Herpen doet daar niet voor onder met een Duitse wijn uit een onpraktische maar prachtige fles met schroefdop:
Sylvaner van Hans Wirsching Franken (
Bocksbeutel).

Bij ieder gerecht wordt uitleg gegeven over de bijbehorende wijn.
Met een anekdotisch verhaal.
Dan wel een kleine komische sketch.

 Zo doet plotsklaps Marcus Gaius Apius zijn intrede:
de grootste lekkerbek uit de Romeinse geschiedenis die jaarlijks meer aan eten uitgaf dan het hele staatsbudget van het Romeinse leger bij elkaar.


Het drinken uit de zilveren gifbeker wordt hem uiteindelijk fataal.
Hij verlaat het toneel op een niet al te gracieuze wijze.


Geulforel gevuld met een mousse van bressekip, ingepakt in lardo livar, samen met gebakken asperges met kreeftenschuim.
Daar hoort uit de Côte de Provence een witte wijn bij van Domaine Terre de Mistral, grenzend aan de zuidelijke Rhône, waar jonge mensen met grote passie en liefde prachtige wijnen produren, zo ook mooie olijfolieën. Er is bovendien een klein restaurantje waar het heerlijk toeven is.

Een frisse asperge spoom alvorens het hoofdgerecht wordt geserveerd:
Limburgse lamskotelet en geconfijte kalfsnek met gekookte asperges en kalfsjus.

De rijke Pinot Noir van Domaine Begude Limoux past er geweldig bij.


Gerecht en wijn brachten zelfs Marcus weer tot leven!

Ooit een asperge sorbet gegeten met gezoete asperges en een mintkoekje?

In de keuken werken chefkok Jeroen en sous-chef Monique
aan een bijzonder dessert.

Groenteteler Piet Diemer uit Heemskerk leverde de asperges voor het nagerecht.
Samen met zijn twee broers teelt hij eigenlijk alleen nog voor-eigen-gebruik, maar voor het culinaire asperge diner van Lowie en Adrie maakt hij graag een uitzondering.
En natuurlijk is hij bereid om zijn nering toe te lichten: asperge zijn lekker en gezond, een delicatesse waarvan je eigenlijk alleen de puntjes moet eten. Van de onderkant van de stengel maak je soep, maaar dat de chefkok van Marquette dat te simpel vindt kan hij wel waarderen.
Vanwege de kou groeien de asperges dit jaar langzaam, vertelt hij.
Aspergeplanten kunnen pas na twee jaar de grond in.
Daarna moet je nog eens twee jaar wachten alvorens ze mooie asperges afleveren.
Maar dat doen ze dan wel 10 jaar achter elkaar zonder ooit nog maar een moment buitenlucht te zien.


Piet is een prachtige verteller.
Als er tijdens het eten en het vertellen een asperge op zijn aspergekleurige broek glijdt raakt hij daar niet van onder de indruk.
Er is méér in het leven, vindt hij! Veel meer.
Zoals de afsluiter van het diner:
Rommedoe met Münster kaas en perensiroop uit het Geuldal, waarbij een zoete Coteaux de la Yon Chateau Pierre Bise wordt gedronken.

Met de smaak van een goede kop koffie, een tevreden, lees voldaan gevoel en een hoofd vol nieuwe ervaringen keren we huiswaarts.
Maar niet zonder de belofte dat culinaire thema avonden een vast onderdeel worden op de programma van Château Marquette in Heemskerk.


Met buitengewone dank en complimenten aan Adrie en Lowie van Herpen van The Spirit of Wine, aan Henk Postma, operations manager van Kasteel Marquette die deze avond voor iedereen vrijwel onopgemerkt ook nog sterrenkok was in de keuken, aan manager Stijn Hoppenbrouwers en uiteraard aan hun keuken- en stijlvol in het wit geklede 'zwarte' brigade.

Het XII MEI MMXII Asperge Dinner kan als buitengewoon  geslaagd de geschiedenisboeken in!




Verslag:
Joke van der Weijden




 *****************



Feestelijk
Asperge diner
- zeven gangen-
za. 12 mei 2012


 Château Marquette
Marquettelaan 34
1968 JT Heemskerk
Tel. 0251-257025
www.nh-hotels.com